Nyhet -
Smidig lösning för kurs i säkra lyft
En kran kan lyfta flera ton, många meter upp i luften. Att arbeta med lyftredskap innebär ett stort ansvar och en risk. 80 % av alla olyckor med last- och lyftredskap beror på felhantering av redskapen. Utbildning minskar risken för olyckor och tillbud. Ett företag som har utbildat sin personal är Emerson.
Att lyfta tunga objekt högt upp i luften kräver att du vet vad du gör. Går något fel kan det få katastrofala följder. För att hantera kranar och lyftredskap måste du ha både kunskap och utbildning.
Börje Friman på Emerson hade behov av att utbilda ungefär 20 medarbetare i säkra lyft. Han kontaktade Inspecta och fick rådet att använda sig av en interaktiv e-learning utbildning, istället för en traditionell klassrumsundervisning.
– Det nappade vi på då jag hade en blandad grupp av medarbetare. Några behövde uppdatera sina kunskaper för att förnya sina intyg och några skulle gå kursen för första gången och behövde kunskaper från grunden, säger Börje Friman.
Dokumenterad utbildning krävs
Alla som hanterar lyftarbete måste ha en dokumenterad utbildning i Säkra lyft. Dessutom rekommenderas en repetitionsutbildning enligt gällande standard. En e-learningkurs som kan göras från arbetsplatsen eller hemifrån kan då vara en smidig lösning.
Börje Friman diskuterade med Inspecta kring upplägget av e-learningen som anpassade traversutbildningen efter Emersons behov.
– Det blev en mycket effektiv utbildning. Nu fick vi det innehåll i kursen som vår personal behövde för att kunna utföra sitt arbete på ett säkert sätt.
Smidig lösning på hemmaplan
Kursen innehåller kunskap om hur ett säkert lyft ska ske med hjälp av tydliga bilder och instruktioner. Den ger även kunskap om lagar, föreskrifter och standarder. Emerson avsatte utbildningstid för samtliga medarbetare under arbetstid så att de kunde genomföra kursen i lugn och ro.
När alla medarbetarna hade gått igenom e-learningen anlitade Emerson Inspecta för en praktisk utbildning vid den egna traversutrustningen.
– Den praktiska genomgången vid vår egen travers var ett värdefullt komplement. Det befäste den teoretiska kunskapen och gav möjlighet att ställa frågor och praktiskt pröva det vi hade lärt oss, säger Börje Friman.