Gå direkt till innehåll
Brandsäkerheten i gruvorna prioriteras

Pressmeddelande -

Brandsäkerheten i gruvorna prioriteras

Brand i gruvan är det värsta tänkbara scenariot. Trots gediget säkerhetsarbete och proaktiva insatser inträffar ändå bränder. Gruv 2015 fokuserar därför i år på personsäkerhet och brandskydd.

Kunskap är en avgörande faktor för att öka säkerheten inom gruvindustrin. Per Lundström, sektionschef Malmberget och Luleå på LKAB, inleder Gruv 2015 med ett föredrag om säkerhet vid projektarbete och presenterar hur LKAB arbetar i projekt för att förebygga olyckor.

– Jag har arbetat med projekt inom gruvindustrin sedan början av 90-talet och idag diskuteras arbetsmiljö och säkerhet betydlig mer intensivt än tidigare, säger Per Lundström.

– Gruvbranschen arbetar proaktivt med brandskyddsarbete och personsäkerhet. Därför lyfter vi upp det som ett genomgående tema under seminariet Gruv 2015 för att ytterligare ge möjlighet till diskussioner och förbättringar, säger Pernilla Utterström, seminarieledare för Inspecta.

Brandrisk under mark

Mia Kumm, som arbetar på SP Sveriges tekniska forskningsinstitut och Mälardalens högskola, belyser räddningstjänstens möjligheter och begränsningar vid brand under mark. Hon knyter an till den senaste tidens händelser och diskuterar vilka lösningar och metoder som fungerar bäst.

– Med innovativ teknik kan räddningstjänsten genomföra mer effektiva räddningsinsatser och samtidigt öka säkerheten för den egna personalen, säger Mia Kumm.

Korrosion är onödiga kostnader

Förutom prioritering av säkerheten är också korrosion och skador en viktig fråga. Årligen kostar korrosion inom gruvindustrin stora belopp.Men många av skadorna är onödiga.

– Med rätt underhåll och kontroll kan de onödiga korrosionsskadorna undvikas, säger Pernilla Utterström, teknisk utredare från Inspecta.

– Ju mer kunskap du har, desto större är möjligheterna att också göra rätt materialval och förstå vilka processer som orsakar korrosion, säger Pernilla Utterström.

Information och nyheter

– Vi vill att du ska ha direkt nytta av seminariet. Våra seminarier är branschens årliga sammankomst för att hålla sig uppdaterad om förändringar och nyheter inom området och diskutera aktuella ämnen. Vi har därför bjudit in föreläsare från både gruvorna, myndigheter och våra egna tekniska experter.

Vill du veta mer?

Kontakta gärna Pernilla Utterström, 08-5011 3768

Gruv 2015, 15-16 april i Luleå

Ur programmet

  • Säkerhetsarbete - så tänker en underleverantör
    Anders Norberg, JAMA Mining Machines AB
  • SveMin informerar om Brandskyddsarbete
    Samuel Bäckman, SveMin, Boliden
  • Brandskyddsarbete i Björkdalsgruvan
    Simon Stenberg, Björkdalsgruvan AB
  • Nyheter inom regelverksområdet samt sanktionsavgifter – Arbetsmiljöverket informerar
    Åsa Dahlfors, Arbetsmiljöverket
  • Skador och haverier i gruvindustrin - exempel på skador efter bränder
    Jan Wåle, Inspecta
  • Kostnader för korrosion
    Pernilla Utterström, Inspecta
  • Gruvvattenrening - Metoder för att minska korrosion i Processvattensystem
    Magnus Nilsson, Veolia Water Technologies AB -
    VA-Ingenjörerna

Av: Helén Kim

Relaterade länkar

Ämnen


Inspecta är Nordens ledande inspektions-, provnings- och certifieringsföretag med mer än 1500 medarbetare i Sverige, Finland, Norge, Danmark, Lettland, Estland, Litauen och Polen. Vi erbjuder tjänster inom besiktning, provning, certifiering, konsultation och utbildning. Vi skapar säkerhet, tillit och hållbar utveckling i norra Europa.

Kontakter

Therese Brixberger

Therese Brixberger

Presskontakt Kommunikatör

Relaterat innehåll

Ökad driftsäkerhet lyfter Gruvbranschen

Ökad driftsäkerhet lyfter Gruvbranschen

Stora investeringar har gjorts inom gruvnäringen. Nya gruvor har etablerats, befintliga har byggts ut och investerat för att öka produktionen. Nu är det är dags för investeringarna att ge resultat. Gruvorna ska nå högre driftflöden, öka sin kapacitet och produktion. Men vägen dit är inte helt rak. Plötsliga driftstopp är ett problem inom gruvindustrin.

Gruvbranschens image förändras – från miljöbuse till e-underhåll

Gruvbranschens image förändras – från miljöbuse till e-underhåll

Malmproduktionen i Sverige ökade med tio procent i fjol till 79 miljoner ton, vilket var ett nytt rekord. Att driften är effektiv och ekonomisk lönsam förutsätter att utrustningen fungerar, året om, dygnet runt. Underhållet är därför en central faktor vid dagens gruvdrift, som i framtiden tar hjälp av moderna hjälpmedel som e-underhåll.

Kunskap minskar risk för brand i gruvan

Kunskap minskar risk för brand i gruvan

Gruvbranschen är kanske den näringsgren som visat den mest positiva säkerhetsutvecklingen. Tidigare skördade gruvolyckor tusentals liv och i Sverige omkom i snitt 15 gruvarbetare per år under sextiotalet. Nu är dödsfallen tack och lov betydligt färre men det innebär inte att arbetet är riskfritt. På Inspectas gruvseminarium i Luleå stod personsäkerheten i fokus, särskilt med tanke på brand.

Ackrediterat kontrollorgan för besiktning, provning, certifiering och rådgivning.

Kiwa är en internationell leverantör av tjänster inom besiktning, provning, certifiering, teknisk konsultation och utbildning.  I Sverige är vi 900 medarbetare som arbetar på något av våra 27 lokalkontor, från Kiruna i norr till Malmö i söder.

Kiwa är en del av den globala Kiwa-koncernen, som har verksamhet i över 40 länder. Tillsammans arbetar vi för att skapa säkerhet, trygghet och hållbar utveckling för våra kunder världen över.

Kiwa

Råsundavägen 12
170 07 Solna