Pressmeddelande -
Inspektion med drönare säkrar Mälarenergis avfallspanna
När Mälarenergis avfallspanna på Block 6 i Västerås stoppades på grund av en driftstörning, passade man på att testa Inspectas drönare. Uppdraget var att undersöka vilket slitage som skett på ledskenorna före slangfiltret sedan den föregående revisionen. En inspektion som traditionellt sätt skulle kräva ett dyrt och tidsödande ställningsbygge, klarades med drönarens hjälp av på en halv dag, berättar Peter Gewert på Mälarenergi.
Peter Gewert är Asset Manager på Mälarenergis kraftvärmeanläggning Block 6 i Västerås, som står för ungefär hälften av Västerås totala fjärrvärmeförbrukning och är världens största avfallspanna.
– Vi hade en driftstörning i pannan och var tvungna att stoppa anläggningen. Jag hade tidigare hört om Inspectas drönare, så förutom att åtgärda pannan ville jag också prova hur inspektion med drönare funkar.
Peter berättar att man dels ville kontrollera ledskenorna på slangfiltret i reaktorn, dels kolla statusen på gasfördelningsplåtarna.
– För att komma åt att inspektera ledskenorna innebär det normalt ett ställningsbygge som kostar flera hundra tusen kronor.
Anpassad till slutna utrymmen
Mälarenergi lät istället Inspectas ”bolldrönare” göra jobbet. Drönaren är utrustad med flera funktioner som underlättar vid besiktning av slutna och svåråtkomliga utrymmen. Bland annat har den filmkamera, värmekamera och kraftig LED-belysning som gör det möjligt att navigera och dokumentera skador inuti mörka rör och cisterner. Drönarens kolfiberbur tar samtidigt emot stötar och skyddar utrustningen ombord under flygfärden.
När ledskenorna i toppen på reaktorn skulle inspekteras, ca 25-30 meter upp, så skickade Inspectas drönarförare in drönaren genom en lucka i botten på reaktorn, hela vägen upp. När man tittade på gasfördelningsplåtarna så lät man drönaren istället ta vägen in genom en lucka i toppen av reaktorn.
– Arbetet gick ganska fort, det tog kanske en halv dag. Hade vi byggt ställningar så hade det säkert tagit ett par dagar, säger Peter.
Upptäckte skador på filtret
Inspektionen visade att det fanns en del att åtgärda i reaktorn.
– Vi såg att det fanns stort behov av att åtgärda ledskenorna. Skicket hade blivit förvärrat sedan det förra stoppet i höstas, säger Peter och berättar att även gasfördelningsplåtarna behövde åtgärdas.
Han är nöjd med valet att använda Inspectas drönartjänst vid kontrollerna.
– Det är helt klart värt att använda drönare vid vissa inspektioner. Vid några tillfällen måste man alltid bygga ställningar, det kommer man inte ifrån, men vid okulärbesiktningar så är drönare smidigt, konstaterar Peter Gewert.
Kontaktperson:
Emil Tjäder, Inspecta
emil.tjader@inspecta.com
+46104793022
Relaterade länkar
Ämnen
Inspecta är Nordens ledande inspektions-, provnings- och certifieringsföretag med mer än 1600 medarbetare i Sverige, Finland, Norge, Danmark, Lettland, Estland, Litauen och Polen. Vi erbjuder tjänster inom besiktning, provning, certifiering, konsultation och utbildning. Vi skapar säkerhet, tillit och hållbar utveckling i norra Europa.