Pressmeddelande -
Sällsynt hiss tryggad för framtiden
Den dörrlösa paternosterhissen var en gång en vanlig syn i Europa. Idag finns det i Sverige bara en paternosterhiss som fortfarande används, på HSB:s huvudkontor i Stockholm. Under 2016 fick även denna stå stilla för extra säkerhetsgenomgång och renovering. Fastighetsägaren AFA Fastigheter anlitade Inspectas experter för att kontrollera kritiska delar av hissen med hjälp av ultraljudstekniken Phased Array.
En paternosterhiss är inte som andra hissar. Till skillnad från andra hissar så har paternosterhissen inga dörrar. Eller knappar. Dessutom stannar aldrig korgarna. Man hoppar helt enkelt på i farten. Låter det osäkert? Det behöver det inte vara, men långt ifrån alla personer bör åka i en paternosterhiss, enligt Åke Forsberg, besiktningsingenjör på Inspecta.
– Den uppfyller inte de krav som vi har idag på tillgänglighet och säkerhet, berättar han. Som ett exempel tillägger han att ett barn som åker hissen skulle kunna klämma sig mellan korgarna.
Just på grund av säkerhetsriskerna har antalet paternosterhissar minskat kraftigt runt om i Europa. De som finns kvar har ofta utrustats med extra säkerhetsmekanismer. HSB:s hiss från 1953 har exempelvis försetts med stoppsnören som man kan dra i om något går snett. Det finns också tydliga regler om att enbart anställda på HSB, som gått en speciell internutbildning, får åka i hissen. Tillfälliga besökare får ta de vanliga hissarna.
Men varför har hissen varit så populär, om den är mindre säker än andra hissar? Svaret är att paternosterhissar är väldigt effektiva. HSB:s paternosterhiss har 14 korgar som är upphängda vid en lång kedja. Hisskorgarna åker oavbrutet nedåt i schaktets ena hälft och uppåt i den andra hälften. Man slipper alltså vänta in hissen, utan kan istället snabbt ta sig till rätt plan.
Nötningsskador och slitage
Återkommande besiktningar är, precis som för vanliga hissar, en annan viktig säkerhetsåtgärd. Inspecta besiktigar HSB:s paternosterhiss en gång per år, på uppdrag av AFA Fastigheter. Förra året visade det sig att åldern till sist hunnit ikapp hissen. Bland annat upptäckte man att det bakre drivkugghjulet i maskinrummet drabbats av nötningsskador. Det fanns även slitage i växellagret och flera korgar hade lösa bultar i raminfästningen. AFA Fastigheter tog hissen ur bruk och inledde ett omfattande arbete för att göra hissen säker igen.
Att serva en paternosterhiss från femtiotalet är inte det lättaste, berättar Inspectas Åke Forsberg. Han berömmer Hissgruppens Lars Amgren och konsulten Mats Öberg, som ägnade drygt ett halvår på att göra hissen brukbar.
– Det är ett otroligt jobb dom har gjort. Det är inte bara att ta loss ett hjul på 400 kg, man måste också ta loss korgarna, säger Åke Forsberg och berättar att man var tvungen att bygga upp en stålkonstruktion för att komma åt det stora drivkugghjulet.
AFA Fastigheter anlitade också Inspecta för att utföra provningar av infästning till hisskorgarna och av 140 nitar till drivkedjorna. Kontrollen gjordes med Phased Array, en avancerad ultraljudsprovningsteknik som används för att hitta defekter på allt från en stumsvets till komplexa geometrier. Provningsresultaten kom tillbaka utan anmärkning.
Revisionsbesiktningen gjordes i mars 2017 och gav ett upplyftande besked. Betyget blev godkänt på alla punkter – och Sveriges sista paternosterhiss kunde sättas i drift igen.
Relaterade länkar
Ämnen
Inspecta är Nordens ledande inspektions-, provnings- och certifieringsföretag med mer än 1600 medarbetare i Sverige, Finland, Norge, Danmark, Lettland, Estland, Litauen och Polen. Vi erbjuder tjänster inom besiktning, provning, certifiering, konsultation och utbildning. Vi skapar säkerhet, tillit och hållbar utveckling i norra Europa.