Gå direkt till innehåll
Unik gondolbana svävar över Kolmården

Pressmeddelande -

Unik gondolbana svävar över Kolmården

Det känns tryggt att alla besiktningar är gjorda på gondolbanan som glider ovanför Kolmården med lejon på bara några meters avstånd. Ralph Norrström, besiktningsingenjör och linbanefantast, berättar mer om arbetet bakom.

Kolmårdens Djurpark utanför Norrköping har byggt en unik gondolbana. Den nya safaribanan ersätter bilarna i safariparken och sträcker sig 2 600 meter runt parken. Besökarna svävar på 26 meters höjd och sänks sedan ner till två och en halv meter ovanför marken för att komma nära lejon, björnar och giraffer.


Den första av sitt slag väcker internationellt intresse

”En vanlig gondolbana går mellan två stationer medan Kolmårdens har en station, fem kurvor och korsar sin egen bana tre gånger”, berättar Ralph Norrström, besiktningsingenjör från Inspecta. Tanken är att besökaren ska passera lejonen tre gånger under turen.

Leverantören Doppelmayr har tillverkat 78 specialanpassade, öppna gondoler med ljudanläggning. Den tekniska lösningen som Doppelmayr har utvecklat är den första av sitt slag och väckt intresse runt om i världen. Banans fem kurvor har varit en utmaning för Doppelmayr. ”I en vanlig linbana skulle det inte fungera men den här gondolbanan går så pass långsamt, 1 ½ meter per sekund, att gondolerna kan ta kurvorna och klämman sitter kvar”, säger Lennart Sundén, initiativtagare och projektledare för safaribaneprojektet på Kolmården.

Det var Lennart Sundén som såg behov av att utveckla safariparken som hade nått sin maxkapacitet. ”Jag hade en idé om en åkattraktion, kombinerad med att titta på djur. Vår gamla linbana från 1960-talet stod inför stora renoveringar så det här alternativet var en naturlig väg”, säger Lennart Sundén.

Noggranna besiktningar borgar för säkerhet

Att bygga, installera och köra en gondolbana som varje dag ska forsla flera hundra besökare, kräver många kontroller. Kolmården tog hjälp av Inspecta. ”Vårt uppdrag har inneburit installationskontroll, slutbesiktning av gondolbanan, besiktning av kringliggande elutrustning av linan samt en förstabesiktning. Vi kommer också att utföra den kommande årliga kontrollen”, berättar Peter Bondesson, projektledare från Inspecta.

Regelbunden service och underhåll av gondolbanan är viktig. ”Kolmården har anlitat en driftledare från leverantören och det sker en daglig tillsyn där flera punkter testas varje dag, innan de kör igång banan”, berättar Ralph Norrström. Varje år görs även en återkommande besiktning och vart tredje år sker kontroll av linan.


Installationsbesiktning kontrollerar allt

När installationen av banan var klar gjorde Ralph Norrström en grundlig installationsbesiktning under en 4-5 veckors period.  Ralph besiktigade all bärande stålkonstruktion samt provbelastade gondolbanan. ”Vi testade även säkerhetssystemen, besiktigade linor, splitsar, kontrollerade beräkningarna för gondolbanan och upprättade dokumentation av all besiktning”, berättar Ralph Norrström. ”Även en räddningsplan för hur en evakuering ska ske vid ett eventuellt stopp av linbanan måste finnas. Av förklarliga skäl går det inte att fira ner folk bland de vilda djuren”, säger Ralph Norrström.

Orubblig tidsgräns var ett krav

Kravet från Kolmården har varit tydligt ända från början av projektet. Banan skulle invigas den 29 april, förseningar var inget alternativ. ”Både leverantören Doppelmayr och Inspecta har varit väl medvetna om tidsgränsen och jobbat hårt för att det inte ska dyka upp något problem i sista minuten”, berättar Lennart Sundén och tillägger att samarbetet med Inspecta har fungerat utmärkt.

Peter Bondesson har koordinerat insatserna från Inspecta. ”Det här är ett av de större lyftbesiktningsprojekt som vi har gjort. För att matcha Kolmårdens höga krav har våra medarbetare spetskompetens och lång erfarenhet; Ralph Norrström av installations- och slutbesiktning och Per Winterås av elbesiktning.


Ett riktigt nöje för linbaneälskare

Uppdraget för Kolmården har varit ett projekt utöver det vanliga, även för erfarna lyftbesiktningsingenjörer. ”Är man som jag intresserad av linbanor var detta givetvis mycket intressant. ”Det var ett speciellt projekt, det gäller att man är på tå hela tiden för att tänka på allt och inte missa något”, säger Ralph Norrström som åkt banan flera gånger. ”Första gången var jag så fascinerad av själva banan i sig att jag inte tittade mig omkring alls”, skrattar Ralph Norrström men har sedan njutit av utsikten och vyerna över safariparken.

Och hur gick det? Ja, några förseningar blev det inte. Kolmårdens Safaribana invigdes som planerat den 29 april. ”Allt fungerade perfekt”, säger Lennart Sundén. ”Det tog drygt ett år att bygga den. Vi har hållit tidsplanen och den är nu i full drift och vi har skapat en riktig upplevelse för besökarna”, säger Lennart Sundén.

Ämnen


Inspecta är Nordens ledande inspektions-, provnings- och certifieringsföretag med mer än 1400 medarbetare i Sverige, Finland, Norge, Danmark, Lettland, Estland och Litauen. Vi erbjuder tjänster inom besiktning, provning, certifiering, konsultation och utbildning. Vi skapar säkerhet, tillit och hållbar utveckling i norra Europa.

Kontakter

Therese Brixberger

Therese Brixberger

Presskontakt Kommunikatör

Ackrediterat kontrollorgan för besiktning, provning, certifiering och rådgivning.

Kiwa är en internationell leverantör av tjänster inom besiktning, provning, certifiering, teknisk konsultation och utbildning.  I Sverige är vi 900 medarbetare som arbetar på något av våra 27 lokalkontor, från Kiruna i norr till Malmö i söder.

Kiwa är en del av den globala Kiwa-koncernen, som har verksamhet i över 40 länder. Tillsammans arbetar vi för att skapa säkerhet, trygghet och hållbar utveckling för våra kunder världen över.

Kiwa

Råsundavägen 12
170 07 Solna